.:: Halasthermal Kft. ::.

Mikor önthetünk tiszta vizet a pohárba?


 

Harkakötönyben egy pályázatnak köszönhetően több hónapja tart a vízminőség javító program. A településen az ivóvíz magas arzén tartalma, valamint az elöregedett vízvezeték hálózat tette szükségessé a beruházást.

A községben az elmúlt hónapokban a munkálatok ideje alatt délelőttönként vízkorlátozást vezettek be, a vezeték cserék, szűrő cserék idejére pedig szakaszosan lezárták az érintett utcákat. Tiszta vizet a lakosság továbbra is a vízmű telep mellett felállított konténerből vihet, amit a beruházás végéig, illetve a végleges üzemelés elindításáig, azaz január 1-ig fenn kell tartani. 

Hogy Harkakötönyben mikor önthetünk tiszta vizet a pohárba, arra az ivóvíz minőség koordinátora Takó Gábor főmérnöktől kaptuk meg a választ. A szakember egy könyvtárban tartott megbeszélésen elmondta, hogy a pályázat értelmében a községben húzódó 5-6 km-es ivóvíz vezeték hálózat 10 %-a lett kicserélve. Ez az Árpád utcai közel 600 m-es fővezeték cseréjét jelentette, ami megtörtént. A program jelenleg a víz arzénmentesítésével és vastalanításával folytatódik. Ez a folyamat a vízműnél levő tartályok technológiai átépítésével történik. Július 1-el indul a próbaüzem, ami 3 hétig tart majd. 

Augusztusban elkezdődik az új víztorony építése is a községben. A régi víztorony lebontásra kerül, s mellé épül majd az új, aminek átadását szeptember 15-re tervezik. A vízszolgáltatást az építkezés idejére hidroforral oldják meg. A tisztítómű műszaki átadására október 1-én kerül sor.

A beruházás megvalósításával, várhatóan 2016.januárjában végre Harkakötönyben is tiszta vizet önthetünk a pohárba.

szöveg, fotó: Csorvási Kata

2015:06:09


 

 

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

 

 

Állami rezsicsökkentéssel kapcsolatos felmérés

 

 

A Kormány célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítésére irányuló állami rezsicsökkentést. A tízmilliárd forint összegű állami rezsicsökkentést az állampolgárok véleményének és javaslatainak felhasználásával kívánja megvalósítani.

 

Ennek érdekében a Kormány az állampolgárok és vállalkozások bevonásával konzultációt kezdeményez. A konzultációban részt vevők számos hatósági eljárással kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díj és illeték megszüntetésével összefüggésben kifejthetik véleményüket, továbbá javaslatot tehetnek egy-egy további, általuk fontosnak tartott hatósági eljárás díjmentessé tételére.

A konzultáció keretében az állampolgárok és a vállalkozások számára külön kérdőív kerül összeállításra, melyek kitöltése önkéntes és anonim.

Az állampolgároknak a kérdőívek kitöltésére 2015. június 5-től 2015. augusztus 6-ig van lehetőségük interneten keresztül vagy papír alapon.

Az internetalapú konzultáció során a kérdőív kitölthető a www.kormanyhivatal.hu honlapon keresztül. Az online kérdőívek kitöltésére 2015. augusztus 6-án 24.00 óráig nyílik lehetőség.

A papír alapú nyomtatványokat megtalálják a Kormányhivatal minden ügyfélszolgálati helyiségében.

A kitöltött kérdőíveket lehetőségük van a helyszínen kihelyezett gyűjtőládában leadni.

Emellett a települési ügysegéd a településeken tartott ügyfélfogadása során kérdőívet biztosít az állampolgárok számára és gondoskodik arról, hogy a kitöltött kérdőíveket eljuttassa a Járási Hivatalhoz.

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

 

2015:06:05


 Felhívás

 

2015:06:02


 Harkakötönyben is megkezdődik a kétkukás rendszer 

 

Még ebben a hónapban kiosztásra kerülnek a sárga fedelű kukák, így a meglevő kukákkal együtt a községben levő háztartásokban  is megkezdődik a kétkukás szelektív hulladékgyűjtés.

 

Erről tartott tájékoztatót  a Könyvtárban május 27-én,a közmeghallgatás alkalmából Baics Tamás, a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal környezetvédelmi referense. A szakember a következőket mondta el:

"Az FBH-NP Nonprofit KFT, mint a térség hulladékgazdálkodási közszolgáltatója elindítja a 2 kukás gyűjtési rendszert, annak érdekében, hogy a háztartásokban képződött hulladék mennyisége minél magasabb arányban hasznosuljon, csökkentve ezzel a lerakóba kerülő hulladékmennyiséget.

Az eddig megszokott módon (1 kukás rendszer) a hulladékgyűjtő edényzetekbe kevert (biológiailag bomló és csomagolási hulladék) települési hulladék került gyűjtésre, az új rendszerben, ezen hulladékot a továbbiakban 2 felé szükséges gyűjteni. Így a képződött hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása, még 1 db edényzet (sárga fedéllel ellátott) ingyenes kiosztásával valósul meg háztartásonként, melybe az úgynevezett csomagolási hulladék gyűjthető.

Ezen sárga fedéllel ellátott edényzetbe együttesen az alábbi csomagolási hulladékok kerülhetnek:

-          műanyag (pl. PET palack, öblített tejfölös, joghurtos doboz, műanyag zacskó, reklám táska, PP, HDPE jelzésű flakonok),

-          papír (pl. újságpapír, szórólap, irodai papírhulladék, tiszta csomagolópapír),

-          fehér és színes üveg (pl. befőttes-, ásványvizes-, boros-, sörösüveg),

-          fém (alumíniumos italos doboz, alufólia, fém konzerves doboz)

 

Az összegyűjtött csomagolási hulladék ezt követően 2 hetente ürítésre kerül azokon a napokon, amelyen a hagyományos edényzet ürítése is történik.

Természetesen emellett a biológiailag lebomló hulladék gyűjtése a jelenleg is használt edényzetben történik, a bevett gyakorlat szerint, ezen biológiailag lebomló hulladék a csomagolási hulladék gyűjtésére szolgáló edényzetbe nem keverhető.

A szolgáltatás és a díjfizetés változatlan formában megy tovább, a szelektív edény ürítése díjmentes."

szöveg: Csorvási Kata

2015:06:02Meghívó

 

 

Harkakötöny Község Képviselő-testülete

2015. május 29-én 7oo órai kezdettel

Közmeghallgatást

tart a Faluház kistermében, melyre

tisztelettel meghívjuk.

Napirend: A helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendelet elfogadása

Előadó: Brassó Imre Albert polgármester

 

 

Harkakötöny, 2015. május 26.

 

                                                             Tisztelettel:

  

                                                     Brassó Imre Albert sk.

                                                            polgármester

2015:05:27


[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84]